Rehabilitasyon ve Sporun Önemi

Yazılar/Duyurular

Rehabilitasyon ve Sporun Önemi

Spor

Spor ve egzersiz vücut sağlığı için mutlak gereklidir. Geçtiğimiz on yıl içinde bu bilinçle her gün daha çok insan sağlıklı yaşam için spor amacıyla yürüyüşe, koşuya, bisiklete başlamakta, bazıları çeşitli hatalar sonucu kas iskelet sistemini zedelemekte, kimileri yaşamı tehdit eden sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler, önceden hiç egzersiz yapmamış bir bireyin egzersiz ve spor aktivitesine başladığı dönemde izlemesi gereken program, yaşa ve varolan hastalığa uygun sporun seçimi, yapılan egzersiz ve sporun amacı hekimle görüşülmeli ve aktiviteye bundan sonra başlanmalıdır.

Yaşam Boyu Spor

5-12 yaş arası yüzme, jimnastik ve atletizm gibi temel sporlar uygundur. Bu sporlar sayesinde çocuğun ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimi hızlanır.

Yelken sporuna 7-8 yaşından sonra başlanabilir. Yelken sporu çocuğa doğanın gücünü, kendi becerilerini kullanarak güçlüklerin üstesinden gelebilmeyi öğretir, onu yaşamdaki mücadelelere hazırlarken verdiği kararlarının sonuçlarını hemen alabilmesini sağlar. 12 yaşından sonra takım sporları uygun olur. Voleybol, hentbol, basketbol gibi sporlar çocuk ve gençlerde bir hedefe doğru birlikte çalışma, mücadele, yenme-yenilmeyi olgunlukla karşılama gibi yaşamda da gerekli olan temel insani becerileri öğretir.

18-30 yaş arası kişinin kompetitif spor açısından en verimli dönemidir. Bu dönemde sporcu maksimum performansını gösterebilir.

Fitness, Body Building gibi eklemlere zarar vermeden kasları çalıştıran sporlara her yaşta başlanabilir. Koşu, futbol ve basketbol gibi kontakt sporlara ileri yaşlarda başlamak önceden spor yapmamış kişilerde eklem hastalıklarına neden olabilir.